Volgens de onderzoekers kan dit mogelijk verklaren waarom slanke vrouwen zichzelf nog steeds dik vinden als ze in de spiegel kijken. Het biedt mogelijk ook meer informatie bij ziektes als eetstoornissen.
Wetenschappers wijzen erop dat het effect groter kan zijn bij vrouwen die extra gevoelig zijn voor bepaalde lichaamsdelen.
"Sommige mensen kijken in de spiegel en krijgen informatie dat ze niet dik zijn, toch kunnen ze die info niet gebruiken om het vervormd lichaamsbeeld in hun hersenen aan te passen", aldus Michael Longo, die aan het hoofd van het onderzoek stond.
Tijdens de studie werd aan de deelnemers gevraagd om hun hand onder een bord te plaatsen waarna ze de locatie van hun vingertoppen en knokkels moesten raden. Na vergelijking bleek dat de afstand tussen wijsvinger en de duim gemiddeld 69 procent groter werd geschat dan de werkelijke afstand. De lengte van de vingers werd gemiddeld 27,9 procent korter geschat.
"Het vervormde hersenbeeld van de handen kan worden uitgebreid naar de rest van het lichaam, zo zegt Longo. "Het is mogelijk dat deze impliciete vervormde percepties het lichaamsbeeld kunnen domineren en zo uiteindelijk de manier waarop iemand naar zijn of haar lichaam kijkt kan beïnvloeden."